DUBBELDAM Architecture recently completed a residential project for a young couple in Toronto, Ontario, Canada. The historic property originally included two separate structures, the main building and a coach house of 4,334 and 1,640 square feet, respectively.

The coach house had long been used as a rental property, but the new owners sought to convert it into a more incorporated living area for their growing family. The architects built an expansive deck joining the two structures so the family could enjoy plenty of social space, both indoors and out.

As the spaces of the interior are joined through views and materials, the coach house and house are intimately connected in the same fashion,” the architects said. “Each is clad in a different warm tone of wood veneer fiber cement panels with aligning seams and window openings, allowing plentiful views between them.”

The new interiors of Annex House feature an open floor plan throughout, the most notable design feature being a large wooden volume that hides ductwork, storage and a bathroom. On the outside, it is detailed with wood, clear and translucent panels and includes built-in seating flanking the entrance to the dining room. The volume helps segment the open layout into more intimate, defined spaces.

A custom floor-to-ceiling walnut half-wall, which houses a bar and wine fridge, divides the kitchen and dining space while providing visual communication through a cutout.

The sleek statuario marble kitchen boasts a 13-foot slab island, providing a centerpiece for the room. The modern cooking and dining area is lined with a wall of windows, which open entirely to extend the space out into the courtyard.

As does much of the home, the living room uses warm woods and light neutrals to create a clean and inviting area for entertaining. A triad of windows allows natural light in, while across the room a modern fireplace with an inset mantel creates a focal point.

Upstairs, the master bedroom features a soothing gray color palette and minimalistic design, with a comfortable seating area bathed in sunlight in the home’s original turret.

Also on the third floor, an en suite spa-inspired bath includes a stand-alone tub and a glass shower, as well as a walk-out wooden deck. Another bathroom on the main floor is covered in white marble and has a floating vanity of smooth stone. [Photography by  Tom Arban and Bob Gundu]