The modern redesign of this private Victorian Terrace residence in London by Daniele Petteno Architecture Workshop marries elements of the historic building — windows, ceiling cornices, doors and architraves — with the clean lines and simple shapes of contemporary design.

The apartment occupies the upper stories in the building and faces a public road on one side and a beautiful private communal garden on the other. Inspired by this duality, the designer envisioned an open layout that gradually opens from the entrance level towards the mezzanine and second levels.

The entrance level accommodates three bedrooms, a study and two bathrooms. Six openings in the double-pitch roof provides views of the surrounding London rooftops and allows for tons of natural light into the living room, dining room and kitchen.

The almost all-white color scheme of for the walls, furniture and Corian tops is balanced by the natural oak flooring, stairs and refurbished double-pitch roof. Artificial drop lighting was also incorporated, adding to the contemporary vibe. [Photography by Lara D’Appollonio]

What is your favorite contemporary feature to this traditional Victorian Terrace apartment?