Mount Lawley House by Robeson Architects is the project developers’ own home, built on a 180m2 triangular lot in Perth, Western Australia. The design represents the architects’ belief in function over convention and that small, odd parcels of land can be successfully and affordably developed into interesting and spacious buildings. The geometric forms of the house are bold and unprecedented in its immediate surrounds, however add to the mix of cathedrals, block apartments, and character homes that prevail. Local artist, Robert Jenkins, was commissioned to do a mural on the boundary wall which has received much praise from the friendly neighbors.

The brief called for a minimal home and home office for a professional couple who work from home. The 28m2 home office engages with the street level, with the main living areas above. The 70m2 living area balances the clients desire to engage with the vibrant surrounds, and the need for privacy. High level expansive glass opens up the entire living area to the Hyde Park tree tops, omitting any view of the homes backyards below with the exception of character chimneys.

1-way glass in the projecting steel box on the Vincent Street side acts as a retreat for sitting and watching the street below. Every opening was considered and sight lines drawn to ensure privacy where needed. Low E, acoustic glass dulls peak hour sounds. Circulation is minimal and every space has a use or two, with ample inbuilt storage and furniture. The house has become a positive talking point in the Mount Lawley community and is known as “the triangle house”. [Information and photography provided via e-mail by Robeson Architects]