Located on a steep site in Cloverdale, California, this vineyard residence by Turnbull Griffin Haesloop Architects replaces a 1970s kit log home on the site. The client’s brief requested a sustainable house with minimal impact on the surrounding landscape.

“Our strategy was to utilize all of the existing site improvements and reuse the wood from the existing kit log structure to build a new house that would open out to the land and take advantage of the expansive views and south facing exposure,” the architects said. Cloverdale Residence is composed of two connected volumes of different heights. A green roof adorns the street-facing rectangular volume, providing great insulation and mirrors the vegetation of the surrounding hillsides.

As you enter, you are greeted by spacious and well lit interiors. The kitchen, lounge. and dining area are organized in an open plan, with walls that are nearly all windows. So many so that the walls seem to be wallpapered by the surrounding vineyards and oak trees.

“All of the interior and exterior wood paneling, trim and decking was milled down from the logs of the original kit house,” the architects added. “Including the porch in the body of the house allowed it to double as an entry to the guest bedrooms, reducing the need for circulation and the overall footprint of the project.” [Photography by Matthew Millman]

What’s your favorite element of this renovation?