Paul Bernier Architecte completed House on Lac Grenier, a sustainable, innovative residence on a lakefront site in Estérel, Canada.  The construction responds to its surroundings with natural bends and openings, nestled lengthwise between a creek and steep slope.

Cedar flats surrounding the exterior are placed in an openwork manner that mirrors the home’s wooded background.  The architect envisioned that “as the cedar slats fade and trees and ground cover grow back in and around the building, architecture and nature will intermingle.”  This distinctive design is completed by a green roof that allows nature to grow onto the home itself.

The interior features three abstract hickory built-in units that guide you through a sequence of minimalist rooms with views of the surrounding forest and creek.  Its large windows take advantage of the shade from nearby trees for cooler temperatures in the summer.  In the winter months, these same trees’ bare branches allow sunlight and warmth to fill the space.

The built-in units provide storage and hide away living essentials, allowing the focus to be on their shape and design.  They also separate more private areas from the open atmosphere of the house’s main rooms. [Photography and information courtesy of Architizer]