0shares

Gabellini Sheppard Associates completed the design of an impressive loft in the SoHo Cast Iron Historic District, New York, USA. The 8,300 square-foot apartment combines American and Scandinavian sensibilities, as it was especially imagined for a professional couple, American and Danish, and their three children. According to the architects, the loft aims at “preserving the character of the building and its intrinsic spatial continuity and generous proportions while fulfilling the programmatic needs of the client. By incorporating the unused roofscapes as a series of urban garden terraces, the project becomes an extension of the entire neighborhood.”

Flexibility was one of the main defining elements to consider when planning the space: “The continuously open floor-through space has been punctuated by two vertical light wells. The existing storage mezzanine was reconfigured to allow the master suite to become a floating platform that defines the public and private areas. With a sensibility to lightness and openness, the new design emphasizes spatial fluidity, permeability and flexibility and influenced by the client’s programmatic requests, blurs the lines between public and private, children and adult.” Art is stylishly integrated in the overall scheme and emphasized by ambient natural lighting. [Information and photography courtesy of Gabellini Sheppard Associates]