Surrounded by woodlands and an overall peaceful setting in Val-des-Monts, Quebec, Canada, this holiday retreat was built on a cliff edge, making the most of the views. According to Christopher Simmonds Architect, the residence “is gently embedded in the Canadian Shield and the sleeping quarters are firmly set in the rock while the cantilevered family rooms slowly emerge from this stone base. The modest entry visible from the road leads to a calculated, yet tranquil path entering from the forest-side of the house.” From here on, you are greeted by an array of spacious interiors, each offering fascinating perspectives of the woodlands and lake.

The overall design scheme is defined by minimalism; “white oak boards wrap from wall to floor enhancing the elongated shape of the house and slabs of silver maple create the bathroom vanity. On the exterior, the cladding is composed of an open-joint eastern white cedar, while the stairwell is encased in steel; both are left unfinished to age with the elements. The expanse of windows engages the ephemeral foliage from the treetops to the forest floor.” Can you sense the tranquility this home exudes? [Photos by Doublespace Photography]