0shares

Located between the Algarve mountain range and the Ria Formosa Natural Reserve in Portugal, this villa was recently upgraded by Atelier Rua architects. The renovation process aimed to conserve as many original details as possible while adapting the living spaces to the contemporary needs of the owners.

The site is divided into two parts by the cluster of dwellings — a main residence and three annexes. “The area to the north, where one can access the plot, is marked by a welcoming alley of olive and carob trees,” the architects said. “To the south, a more private and secluded zone is dominated by an orchard.”

“The main house was renovated using traditional construction methods, thus preserving its character and ambiance. It accommodates the social and functional areas of the house: the entryway, the kitchen, small living and dining rooms, and two bedrooms.”

Three new white volumes divide the patios from the new rooms in the renovated villa. Inside, the rustic design scheme pays tribute to the building’s traditional origins. The ceilings are covered with the same reeds found in the original dwelling, painted white.

See any design elements you find inspiring? [Information provided by Atelier Rua; photography by Miguel Manso and Ana Paula Carvalho]