The colorful vernacular Bahian dwellings were the starting inspiration point for developing the Txai House, located in the city of Itacaré, Brazil. While the architects at Studio MK27 envisioned this residence as a place to drink coconut cocktails and sway in the alluring hammocks, these are just secondary aspects one would use to define this complex project. With a total surface of 640 square meters, the imposing two-level structure painted in fresh hues offers panoramic vistas of the coast and an abiding holiday feel.

Open and enclosed spaces are overlapped in a living program that pays tribute to functionality and relaxed living: “On the lower floor, we have the living room. With a large veranda, all of the window frames can be entirely recessed. The living room then becomes an open space, protected by a large flat pre-stressed slab. The kitchen is joined to this social area, facing the dining room and contained within a wooden volume that also holds a small utility area and a washroom. In front of the veranda-living-room, there is an infinity pool and a solarium with chaise-longs. In the back, a patio with vegetation ends up allowing for cross-ventilation in the area. On this second floor are also the bedrooms, located under the pitched roof in colorful wooden and stucco volumes”. How would you comment on this house design, regarding its relationship to the local architecture? [Photography: Fernando Guerra | FG+SG]