A re-imagined home refreshes the owner’s lifestyle. When you live in a residential neighborhood, you want your home to be bright and even enjoy views of the surrounding neighborhood. Rising from behind a green fence on a hillside in Stuttgart, Germany, an old 1930s house was redesigned by Behnisch Architekten to match the modern lifestyle of its owners. Letţs see how the design concept evolved to encompass the best of all worlds in the given scenario.

Spreading over 2,000 square feet, this re-imagined home boasts a new upper floor that parades surroundings seen from behind floor-to-ceiling windows.

Presenting a black and white facade, the residence known as Haus S is based on the existing home. Behnisch Architekten made sure the newly imagined architecture would become a focal design point in the neighborhood. On top of the existing building dating back to the 1930s, archtiects built a lightweight second floor looking out to southern Stuttgart city panoramas. Imagine waking up to see weather-dependent city views from behind massive glass windows. Would that be close to what you have in mind for your dream home?

Replacing the double-pitched roof with the sleek seond floor meant opening the floor plan and gathering views from a better vantage point. On top of all, a flat roof terrace extends the possibility for great views. Photographs by David Matthiessen for Behnisch Architekten showcase the interiors and outdoors, bringing us closer to a full understanding of the space. The lower floor plan organization was not altered. The newly built upstairs cantilevers over the garden on two sides, shaping a transparent connection between indoor and outdoor that can be blurred with metal mesh roller shutters mounted on the exterior.

The top floor has its own organization. The approximately 150m² open-plan space is zoned by “boxes” – the intimate private rooms used as a dressing room, bathrooms, and a guest room (the only “old” room retained from the original house.) A large sliding door divides the upper floor from the master suite and the guest areas with a lounge, inner stairs, a library, and a home office.An outside staircase, placed on a partly demolished oriel, leads up to the top of the new flat roof, where a new terrace is created from timber flooring. The result is a generous residential level that responds to the hillside and provides views of the city.”

Building regulations were met with this glazed box placed on top of the old structure. Contrasting the first floor through mass and transparency, the new upper floor responds to the need to remain in visual contact with the surroundings. The orientation towards natural sunlight helped with designing a black bathroom as glazing opens up the possibilities to enjoy modern architecture and design.