Dias Architecture Studio completed House in Archaggelos, a modern residence with an original architecture located in Nicosia, Cyprus. The brief of the project requested a design that would be able to cut off the continuous noise coming from the neighboring street: “The inclined position of the house gives the impression that the building is pushed away from the noisy northwest boundary, bending towards the southeast external area and thus protecting it from the undesired noise pollution. The northwest wall of the house is mainly compact, with narrow window openings, leaving all the big window openings on the more private southeast façade.” A wooden cantilever structure surrounds the building with the purpose of adding a layer of shade.

The interiors are airy and spacious, with a double height living room acting as the social core of the residence: “Entering the two-story house, one meets all the communal living areas in a semi-open plan design. Both living room areas and the kitchen open towards the southeast private courtyard. On the first floor, at the end of a bridge crossing the living and dining areas, we find the three bedrooms of the family.” The two levels are connected by a glass staircase, which also helps reflect more natural light inside. [Photography by Creative Photo Room]