Located on the Aireys Inlet, Victoria, Australia, the Aireys House by Byrne Architects has a privileged location high on a cliff, overlooking the ocean. The water, sand and gravel tracks were all elements that inspired the design approach: “Central to the concept are ideas of fluidity and exploration. Our aim was to emulate the fluid and permeable environment. There is no front or back, and the house is entered from various levels. The landscape undulates and continues around the house“, explained the architects.

Aireys House is structured on three levels, although “both ground and first floor are split at key moments to take advantage of views and connect back to the landscape. A basement houses a three car garage, workshop and wine cellar. There are three bedrooms at ground level, with the master bedroom, living and kitchen on the first floor. The wedge form barricades the building and garden from violent winds from the south, while framing views to the ocean and across the hills to Lorne in the distance.” Natural red Ironbark cladding was used extensively both inside and out. All rooms are spacious and bright, inspiring a beach-style, carefree ambiance. [Photos by: Shannon McGrath]