LLI Design have recently completed The Butterton Project, which consisted of a total make-over of the ground floor of a newly built house in Buckinghamshire, United Kingdom. The clients, a young professional couple with two children, wanted a modern look that wasn’t cold and clinical. They wanted their home to be somewhere they could relax and entertain, but at the same time function as a practical family home. It was calculated that up to 40% of the space was very seldom used, which was an important factor in planning the project. LLI Design proposed that more open plan living would suit the family’s lifestyle.

In the family area, furnishings were kept simple but with strong styling lines, a bright red retro styled sofa with chaise-end and a rug together with a statement Flos spun floor lamp and bright artworks warm up the area. A limited palette of greys, creams, blacks and reds added drama to the space. The larger reception room was repurposed as a TV / lounge due to it’s lack of natural light. It was important to make this room warm, welcoming and cosy especially as it had been so under used in the past. The palette was kept to oranges, taupes and greys, together with a walnut floor.

A new lighting scheme was designed and specified including new fittings and garden lighting. An Intelligent Lighting system was installed in order to create moods, ambiance and timed events internally and externally, controlled from wall mounted keypads and also by iPads / iPhones. [Photos and information provided via e-mail by LLI Design]