Studio 2 Pi Architecture completed the design and development of Villa Melana, a contemporary seaside residence in Greece. “It all started as a simple snapshot; at a very steep site with a clear view towards the sea, a holiday retreat protects its inhabitants from the sun and the strong winds while soothing the senses under the moonlight”, the architects stated. The new construction was positioned at the only available naturally formed plateau in order to avoid unnecessary groundwork and to keep the artificial intervention on the site to a minimum.

A simple geometry was the right approach for dealing with a difficult, steep terrain. The large outdoor deck around the swimming pool is a perfect spot for taking in the endless sea views and the open horizon. Materials were chosen for their aesthetic and practical features: “White render reflects the sun, the stone cladding offers its thermal mass connecting the building with the surroundings and together protect the inhabitants from the weather conditions”. The interiors are minimalist, with a color palette in white and gray, inspiring space and neatness. With a spectacular contrast between the white ceiling beams and the stone walls, the open-plan kitchen and dining area is the design highlight of the house. [Photography by Erieta Attali, Panagiotis Papassotiriou, Valia Foufa, Pygmalion Karatzas]