This traditional building in Montreal, Canada was recently converted from a fire station into a residential townhouse. Manon Bélanger took on the challenge of renovating Loft Vieux-Montréal and infuse it with an original, contemporary feel. The apartment depicted in the photos below takes advantage of the character and location of the building. Moreover, it boasts a spectacular view from the terrace of the St. Lawrence River and the port.

Once inside, guests are greeted by an impressive open plan living and dining area. The functional zones are visually established by exposed wooden beams. “The mandate was to leverage the richness of the architecture and materials while giving a masculine spirit to the place”, the architects said.

“The choice to replace the wooden staircase to the terrace by the steel spiral staircase adds a touch of lightness to the place, in addition to the restoration of the wooden floor with a white finish. The end result is an apartment with a strong personality.”

We particularly like the reading corner, where two traditional armchairs ‘soften’ the industrial brick background. This nook seems perfect for both intellectual conversations and sleeping after a long day’s work while holding on to a good book. [Photos and information courtesy of Manon Bélanger]