Consider a home redesign as a way to keep the old while enjoying all the inspiring features of the new. This young couple living in London asked Scenario Architecture to redesign their home in London. They needed a new layout for their home’s ground floor. Since they had dark corners of the home they hardly used, the architect’s job was to instill new life in these corners by opening the space to natural light.

This London home redesign merges modern design with existing structures to offer an upgraded version of the older home. The Architects say that “the house had previously a rear poorly made and non-insulated conservatory raised three steps from the rear garden, and a rear extension with ancillary spaces.”

This home redesign included the re+imagining of old spaces and creation of new ones. All these interventions resulted in an inviting, bright and elegant atmosphere. In the photographs by Matt Clayton we can see how the inside and outside of the house were connected. The architects guide us through the design process:

We used the front side area for bicycle storage so that they would not pass the bikes through the house. The entrance space got redesigned to allow for a built in bench with shoe storage underneath. A hidden-when-open fire door creates the only barrier with the rest of the ground floor open plan. The reception area remained at the front of the house. The wall next to the previously non-functional fireplace got demolished to allow for passage and view to the kitchen. The fireplace got replaced with a two sided ”window” fireplace to allow both the reception area and the kitchen to benefit from it. A single wall division provides privacy for the shower room area on the ground floor and at the same time acts as a catwalk on the top for the couple’s two cats with access from the main staircase going up. The kitchen floor is lowered to allow for a mental separation from the rest of the areas and its polished concrete with the reflective surface adds to the ambient light. A central island provides some additional work space and flexibility for the rest of the space as the kitchen table can slide and hide in it.

This social space opens to the outdoors via large sliding doors. A connection between the dining space and the outdoor garden is made by placing the  Japanese style seating and work area in way out to the garden. under a large skylight, inhabitants can dine knowing that their home is now updated to suit their needs. Topped off with a green roof, the extension looks out to the garden and invites to living both inside and outdoors.