Grosvenor Street Residence by Dorrington Atcheson Architects is a bungalow-style home recently upgraded with a bright extension. Located in Auckland, New Zealand, the residence had been updated several times before with a series of dark  lean-tos, that made the spaces seem cluttered. According to the architects, “a modern pavilion now extends from the rear of the dwelling to provide a living, dining and kitchen area that flows easily into the garden. To avoid a clumsy connection between old and new, it is linked to the bungalow by a one-meter-wide (3.28-foot-wide) breezeway.” The resulting extension provides plenty of extra living space, while bringing in natural lighting to the rest of the interiors as well.

Natural materials were employed, in respect to the character of the neighborhood: “Exposed glulam timber portals set up a rhythm to the architecture here; they extend beyond the glazed sliders to cross the boundary between the pavilion and the deck. A mono-pitch roof brings volume while a wall of white-lacquered cabinetry enhances this sense of lightness. The materiality of the Kiwi bungalow is echoed in grooved ply ceilings and overlaid oak flooring which runs seamlessly throughout the home. An existing fireplace was modernized to form a focal point within the open-plan space.” What are your thoughts on this unconventional glass&timber box addition?