The In of Ex House, by Steven Holl Architects, is an experiment in space, a response to modernist suburban homes that sprawl across their lots. Built on a forested twenty-eight acre property in Rhinebeck, New York, this house explores compression within interlocking spaces, utilizing experimental shapes within 918 square meters to create a new kind of dwelling.

The house was made almost entirely from raw materials: a solid mahogany window and door frames, birch plywood walls, and a mahogany staircase. No sheetrock is used anywhere — the spherical shapes were created in thin, curved wood layers.

The interior space is comprised of spherical spaces intersecting with tesseract trapezoids, creating a voluminous inner world. The utility of these spaces are also decided by intersections; there are zero bedrooms, but the house can sleep five.

The resulting home is incredibly eco-friendly, utilizing geothermal heating and powered by solar electricity. Thin film solo power photo voltaic cells are connected to a Sonnen battery, allowing the house to be completely energy independent. Glass and wood were locally sourced, while the light fixtures were 3D printed from corn based bio-plastic.