Mineral Springs Project by Toronto architecture firm superkül consisted of an intriguing modern addition to a century-old farmhouse. Clad in Corten steel and ipe wood, the extension was developed as extra living space to serve the needs of a family of four : “Built on 16 acres of land in the Niagara Escarpment, a working countryside and UNESCO World Biosphere Reserve, this house extension makes a strong connection to its natural environment and the existing century farmhouse on the site.” The new wing is connected to the main house through a glazed link.

An array of visually contrasting materials was employed for the design of the modern extension: “Polished concrete floors run throughout the addition. White oak cabinetry lines the kitchen, bathroom and bedroom wall. New white oak millwork in the farmhouse, along with a new front door complete with a Corten steel shroud, tie the old and new together.” Sustainable elements include heat-mirror sealed window units, passive cooling systems, increased wall and roof insulation, geothermal ground source heat pump and radiant concrete floors. How would you comment on the overall design of this addition, in relationship to its environment? [Photography by Shai Gil]