Tziallas Omeara Architecture Studio recently added a contemporary extension to heritage-listed Bowral cottage in Bundaroo, Australia. The addition accommodates a large kitchen, a new living and dining room, a place for guests to sleep over, as well as a sunken media room. Invisible from the street side, the newest part of the home feels like an intimate family refuge.

“The client was keen to explore a contemporary approach to the new work, allowing for the new addition to juxtapose with the original weatherboard cottage,” the architects said. Most importantly, the project had to be energy efficient and environmentally-friendly.

The house was designed to capture the sunlight in winter, and to exclude it from heating up the spaces in summer. A geo-thermal heat recovery system heats the pool, floor slab and domestic hot water. Solar panels provide more electricity than the occupants are likely to use (feeding the surplus back into the grid). Last but not least, the charging station in the garage powers an electric vehicle.

Enjoy the photo gallery below and let us know your thoughts on this home extension in Australia! [Information provided by Tziallas Omeara Architecture Studio; Photography by Tom Ferguson]