0shares

Located in a small and narrow alley in Hanoi, Vietnam, the QT House by Landmak Architecture is a smaller version of the typical tube house. It’s sandwiched between two adjoining dwellings like many of the homes in Vietnam’s fast-growing urban neighborhoods. These tall, narrow houses — each connected to its neighbor — make use of their small lots by adding interior balconies and using them as gardens.

The clean and minimalist design of the narrow, four-story QT House is abundant in natural materials and finishes throughout. On the first level, the social areas are linked together into one continuous space. A rusty iron metal panel with a laser-cut text of the house rules hides the staircase. Iron also frames the bedroom windows.

The bedrooms are located on the second and third levels. The architects describe the fourth floor as “a functional mix: an entertainment room, an altar room, a laundry room, a small garden and a roof with a skylight that enables direct contact with the outdoors.”

The sliding doors to the balcony garden are so wide they make the few feet abutting the neighboring home seem almost like a backyard. The garden itself is simple: a tree, a few stones, and some bench seating, but with the natural light pouring in from the those few roofless square feet, the impact is far from minor. [Photography by Le Anh Duc, Trieu Chien]