Dorrington Atcheson Architects completed the design and development of Freeman’s Bay Home, an inspiring contemporary family retreat located in Auckland, New Zealand: “This new build in the heritage suburb of Freeman’s Bay is a composition of concrete, steel and glass that gives a handshake to the past. Horizontal texture on the precast concrete walls echoes the linearity of weatherboards. The roof, styled as a Dutch gable and clad in steel, is conceived as habitable attic space that makes reference to the dormers of colonial times.” Open and closed spaces alternate, creating diverse and fresh living spaces.

The original geometry of the residence is emphasized by a few intriguing elements: “At the base of the house, an elongated footprint spans 20 meters to lend a sense of generosity that is elevated by the double-height void above the living zone. The industrial palette meets its counterpoint in a cedar-wrapped insertion that curves into the living room but houses the garage. In the kitchen, a wall of cabinetry in black-stained particle board continues to enclose a powder room and coat cupboard, while lowered ceilings define an intimacy.” Freeman’s Bay House project also includes a separate home office and studio for the owners. Enjoy the virtual tour! [Photography courtesy of Dorrington Atcheson Architects]