Especially designed for a couple and their two sons, McElroy Residence is a modern retreat nestled in a private community in Laguna Beach, California, USA. The house opens up to take advantage of the ocean views and the Southern California atmosphere. According to the architects, one of the challenges was to “provide gracious and open living spaces despite a restrictive eleven-foot height limit imposed by the homeowners association. The solution was to create a series of horizontally expansive spaces underneath a floating horizontal plane supported on stone masses, wood walls and slender steel columns.” Large windows and sliding glass doors create an uninterrupted visual flow from the rear courtyard to the main living space and pool area.

Ehrlich Architects designed a functional home, where each space is connected to the California climate: “Guest and children’s bedrooms open onto the protected courtyard in the rear while the master suite commands a layered view over the swimming pool and of the ocean. The master bath opens onto its own private meditative garden nestled in between the house and the topography behind.  The garage, health room, storage and service areas are all located in the basement which frees up the entire ground plane for living.” Enjoy the views! [Photo credits: Miranda Brackett & Roger Davies]