Rising next to a forest’s edge, this child-friendly family home in Aarhus, Denmark, invites the green surroundings inside throguh a series of openings, skylights and mesmerizing floor-to-ceiling windows. Designed by C.F. Møller Architects, the home simply known as Villa R occupies a generous lot near a forest. Within this easily breathable environment, the family can relax and live modernly while enjoying a home built for their particular needs. Local building regulations imposed such things as the one-storey high structure or reinforce the idea that the new family home “had to occupy less than 20 percent of the site area.”

Spreading over 300 square meters, the sleek and child-friendly family home meets guests with a sculptural gate and covered parking space volume before it unravels the beauty of its sleek contemporary shape one space at a time. Dedicated play areas were interconnected with the surroundings via large glass panels. Social and private spaces look out to the street and also neighboring forest, creating a sense of belonging to the natural worldas much as belonging to the man-made world.

Photographed by Julian Weyer, the house and its inspiring modern landscape imagined by Kragh & Berglund showcase a powerful connection to the nearby forest, the blue sky. This child-friendly forest home also acknowledges and supports the needs of a modern life.

The architects had to create a child-friendly environment where the spaces were open, bright and inviting that adhered correctly to the local building code. This is the solution they came up with:

The solution was a partially underground parterre floor which acts as the building’s base, with children’s rooms, playrooms and access to an outdoor patio. The upper part, covered with dark patinated zinc, is seemingly hovering above this base. It contains living rooms with multiple aspects, facing the forest and treetops on one side, and receiving plenty of daylight from the other – and with access to a raised south- facing wooden terrace with sitting-steps.”

What would you have done differently?