Leeuw House by NU architectuuratelier is an example of a modern building cleverly integrated in a countryside landscape. Located in Sint-Pieters-Leeuw, Belgium, the 290 square-meter residence is built with the highest energy-efficiency standards in mind. The compact house acts as a catalyst of heat; “the exterior finish has a dark tint, and the metal structure is completely detached from the skin to prevent heat loss. Sandwich panels, normally used in industrial buildings (fridges), are used as insulation”, explained the architects.

The North facade is relatively closed, in contrast to the South and West glazing which unfolds from the corner of the building. As you step inside, “a scenography unfolds and the different functions can be found on different levels with interesting inter-relations. Without falling into the syndrome of a Tupperware energy home with superfluous technological novelties, this house demonstrates that spatial and visual relationships can be realized by going into direct dialogue with the surrounding context”.  The interiors of this Belgium home feel like an open art gallery, due to a simple color scheme in gray and white and minimalist furniture arrangements. [Photographs: Stijn Bollaert]