Have a look at this colorful penthouse envisioned by Yasemin Arpac & Sabahattin Emir of Ofsit Studio and situated in the heart of Istanbul! The location of Karakoy Loft, as well as the personality, way of living and needs of the client (a 45-year-old bachelor) were the main parameters in the design of this project.

The structural approach of the house was to open up to get more light and view. The previous small window openings on the front façade were enlarged and the new folding window frames slide the width of the building to transform the living room into a balcony, since the apartment is missing one. And a large rectangular skylight was inserted just below the peak of the pitch to provide light and view to the mezzanine.

One of the longitudinal walls was resolved as storage. A very simple system was designed with iron rods climbing two floors and running the length of the house, without categorizing it as living room, kitchen, library or bedroom. 12mm iron rods coming out of the wall and 16mm rods connected to them create a 60x60cm grid over the wall surface. Various shelving units and accessories were designed to fit this system, such as a single shelf, double or triple story shelves, vertical separators or hanging units. The user may arrange and utilize this storing system however he likes; as a library, a woodshed, kitchen storage, or a wardrobe.

The cast-concrete block surface which was created to form the kitchen counter framed in an iron structure, steps down into a cantilevering dining table and ends up as a short plinth as the hearth, which allows extra seating around the table.[Photos and information provided via e-mail by Ofsit]