This new massage-therapy pavilion is part of a resort grouping built on a mountainside in the town of Rawdon, in Quebec, Canada. Blouin Tardif Architecture managed to integrate the contemporary structure into the landscape through the use of natural materials, generously-sized glass windows and openings. The construction of this building on three levels improves the range of services offered to the establishment’s clientele. The facilities include thirteen massage spaces and two new lounges. In addition, the new pavilion integrates a reception area for customers and administration offices.

Respect for the topography and the existing facilities was a prerequisite for successful integration. Throughout the design and construction process, a primary concern was conservation of the trees near the site. The use of simple forms and noble materials allow a continuously changing show – nature itself – to play a starring role. The elevation takes the form of a wide plane of wood that protects the interior spaces from the view of the access road and the site. The openings on this façade are treated as large, metallic frames protruding from the solid wood cladding and a gigantic shutter with slats. This project is intended first and foremost to be a space of relaxation and contemplation in the midst of nature. [Information provided via e-mail by Blouin Tardif Architecture; Photo credits: Steve Montpetit ]