Green contemporary home

Chilean architectural studio VASHO designed an impressive contemporary house in Dominican Republic, for a group of 18 people eager to explore this gem called nature. Located on a steep slope of land, the property follows the natural curve of the face of the hill. Partially hidden into the ground, to avoid creating a strong impact upon the viewer, the house is an environment that fully opens to the paradisiacal surroundings and embraces nature in all its aspects.

Lovely Secluded house in Dominican Republic

Designed as an open space with dining and kitchen included, the living room follows the natural surface of the hill, blending seamlessly with the existing natural geography of the place. Each bedroom features individual bathrooms and study areas. The terrace encompasses the entire living area, accommodating also a small jacuzzi integrated in the plan of the house for relaxation purposes. Natural materials were used to deliver an overall rustic environment, without abandoning though, the modern look.

 “The act of burying the house in the hill not only touches the aesthetic aspect but also the sustainable aspect. The green roof allows for more insulation as far as direct heat from the sun is concerned. Its rear face is in contact with the rock of the hill creating a cooling phenomenon known as thermal inertia that consists of a basic physical action; The temperature of a body of lesser volume equals that of a greater volume when these two bodies are in contact.”

Contemporary house
House wood and stone
Back of the house and hill
Vegetation and house structure
Details House first floor
Terrace and interior
Details breezy spacious terrace
Terrace view and pool
pool and lush vegetation
Ceiling cut out
VIew pool
Terrace and water pool
Moment of relaxation
Perfect relaxing moment
Interior simple and rustic
Rustic features wooden ceiling
wood and stone throughout the house
Stairs
Evening view
House plan ground floor
First floor plan
House elevations
Roof plan
Sections house
site plan