Extravagant Modern Living in South Africa: SAOTA's Kloof 151 Project
Architecture

Extravagant Modern Living in South Africa: SAOTA’s Kloof 151 Project

Kloof 151 project is a three storey building with parking envisioned and implemented by SAOTA in Cape Town, South Africa. The large entrance to the basement allows for direct sunlight and a pleasantly warm entrance to the house. At the ground floor, the main living room enjoys a fantastic position overlooking Clifton. The majority of the living levels – including the open plan kitchen – open onto the large well covered terraces to the West or North facing the mountain slope and Lion’s Head.

The extreme heat and glare of the setting sun is addressed by the cantilevering balconies, extended irregular and striking hardwood screens and motorized vertical fabric blinds. These devices along with the performance glazing result in an all year round cool interior. The ground floor is bisected by a double volume to enrich the spatial experience and create a dialogue with the double volume stairwell towards the rear. The first floor of the house accommodates 4 en-suite bedrooms, a gym and a studio space. To reduce the effect of glare experienced at the house, the finishes palette is rich and in deep colors. Bedrooms are generally lighter and contemporary with accents of classic pieces of furniture and a fresh fabric selection that create tranquil spaces. [Photos and information provided via e-mail by SAOTA]

  • architecture SAOTA Kloof project
  • exterior SAOTA Kloof151_1
  • SAOTA Kloof151_1  (4)
  • SAOTA Kloof151_1  (5)
  • SAOTA Kloof151_1  (6)
  • SAOTA Kloof151_1  (7)
  • SAOTA Kloof151_1  (8)
  • SAOTA Kloof151_1  (9)
  • Layout1
  • Layout1
  • Layout1
  • Layout1
  • design SAOTA Kloof project

0 comments