Architecture

Spacious Residence Embedded in a Crowded Neighborhood in Jakarta, Indonesia

advertise here

The geometric presence of this house design by HGT Architects gives a striking sculptural quality to a crowded residential block in central Jakarta, Indonesia. A perimeter wall envelopes the side garden to maintain privacy and provide security for the house occupants. The overall exterior composition is unique from all viewing angles against neighboring houses and enhances its corner location. Second floor windows frame interesting views of the neighboring mature trees and other neighborhood sight lines without sacrificing privacy.

A continuous interior space on the ground floor is for living, entertaining and displaying art. Load bearing walls free up the first floor from supporting columns to maximize the living area with definitive zones of activities. The open ground floor space is calming as one enters the room overlooking the side garden and an open interior patio for potted plants. By allocating open spaces on a diagonal axis, the main living space is well ventilated throughout the day. The study/play room receives full advantage of the skylight and the tall space for natural lighting as well as circulation of fresh air. Our client’s children health has made significant improvement and the family has maintained a relatively low spending cost on electricity bills since they moved in. [Photos and information provided via e-mail by HGT Architects; Photos by Tan Rahardian, Teddy Yunantha, & Rabani Kusuma Putra]

  • HOUSE6_HGT_01
  • HOUSE6_HGT_02
  • HOUSE6_HGT_03
  • HOUSE6_HGT_04
  • HOUSE6_HGT_05
  • HOUSE6_HGT_06
  • HOUSE6_HGT_07
  • HOUSE6_HGT_08
  • HOUSE6_HGT_09
  • HOUSE6_HGT_10
  • HOUSE6_HGT_11
  • HOUSE6_HGT_12
  • HOUSE6_HGT_13a
  • HOUSE6_HGT_14
  • HOUSE6_HGT_15
  • HOUSE6_HGT_16
  • HOUSE6_HGT_17
  • HOUSE6_HGT_19
  • HOUSE6_HGT_20
  • HOUSE6_HGT_21
  • HOUSE6_HGT_22
  • HOUSE6_HGT_23
  • HOUSE6_HGT_31
  • HOUSE6_HGT_32

0 comments