The Irish landscape was the perfect background for this mixture of cottage architecture and modern redesign. The Connemara Residence is composed of two stacked stone vernacular buildings tied together with a transparent structure housing the light-flooded staircase. The hillside was transformed under the attentive supervision of Peter Legge Associates who imagined a modern residential structure perfectly adapted to the surrounding rural countryside. The Dublin-based studio turned two degraded cottages into an inspiring single family modern residence. The dining area seems to have been cut out of the stone wall – adorned with glass bi-fold doors opening out to the terrace. This front entrance facade is pierced by a series of small windows and skylights bringing natural light inside. Combining stone and glass elements into a splendid reinterpretation of cottage living within a natural landscape, the first photo of the Connemara Residence just became my desktop background.