ATELIER GÉNÉRAL architecture completed the design of The Rock House, a minimalist residence located in Shefford, Canada. Built on the slope of Quebec’s Mount Shefford, the retreat bridges an aerial view on one side and an ascending, rugged topography, populated by rocks and maples, on the other.

Entering the site from below, visitors see a black volume that seems to emerge from the slope and detach itself from the surrounding vegetation. The living areas, located upstairs, offer an intimate relationship to the site and connect to a large terrace.

The kitchen, finished in white pine veneer, is framed by two parallel white blocks that form an indirect link with the adjoining dining room. This space opens onto the ascending slope and boulder located nearby, integrated into the terrace.

Nested between the bathroom and the living room, a triangular-shaped veranda opens onto a leafy cover, a nest perched in the hollow of the landscape. Like the house as a whole, this is a refuge both anchored and aerial.

Be sure to have a look at the house plans below for a better understanding of the project. Information provided by ATELIER GÉNÉRAL architecture; photography courtesy of Adrien Williams.