Mork Ulnes Architects completed the design of a contemporary 3,300-square-foot chalet-style residence located in Norden, California. The project, named Troll Hus, aims to capture nature views while maintaining a high level of privacy.

“The design is driven both by the extreme environmental conditions found at a 6,800-foot elevation and a California sensibility of generous indoor-outdoor living,” the architects explained. “The house is lifted on concrete legs to protect it from snow in excess of 800 inches a year. The building’s orientation shields it from prevailing winds while allowing living spaces to open onto glazed south-facing balconies, maximizing solar exposure in the winter and shading the interior in the summer.”

The interiors of this chalet-style residence are minimalist, with living areas on the second floor and private spaces below. An open plan living and dining area offers plenty of room for socializing, while generously sized windows and balconies ensure an optimum connection to the outdoors.

An abundance of wood embellishes the interiors and adds personality to the overall exterior design as well. “The building is clad in pine tar-treated wood — the same natural, robust cladding found on 1,000-year-old Norwegian barns — which allows Troll Hus to recede within the canopy of surrounding pines,” the architects added. Photography by Bruce Damonte.