Courtesy of Scott Burrows

The Gap is a house that displays many creative architectural principles, designed by Guymer|Bailey Architects, in Brisbane, Australia. Structured on two levels, the Gap was envisioned as a house that relaxes its inhabitants and recharges them with energy. Glass panels replace some of the walling, allowing the sun to flood the interior with warmth. The result: a welcoming and bright ambience. “The residence is a long rectangular box, essentially one room deep, orientated to catch the morning sun and northeast breezes on the large verandah adjoining the living area and kitchen. The design is driven by environmental sustainability principles, through the use of materials that have a long life cycle and are low maintenance.”

Courtesy of Scott Burrows

The street facade is wrapped in zinc-coated corrugated steel sheets (definitely not a classic material to embellish a frontage). If you’re asking why did the firm responsible with the project choose this material, the answer is simple: due to its sound-insulated properties. The idea was to deliver a lovely, relaxing and functional home, that disconnects its inhabitants from the city vibe. The house features a small, warm (rustic-like) terrace where one can enjoy moments of serenity while devouring the morning coffee.

Courtesy of Scott Burrows

Courtesy of Scott Burrows

Courtesy of Scott Burrows

Courtesy of Scott Burrows

Courtesy of Scott Burrows

Courtesy of Scott Burrows

Courtesy of Scott Burrows

Courtesy of Scott Burrows

Courtesy of Scott Burrows

Courtesy of Scott Burrows

Courtesy of Scott Burrows

Courtesy of Scott Burrows

Courtesy of Scott Burrows

Courtesy of Scott Burrows

Courtesy of Scott Burrows