Situated on a privileged site filled with vineyards and beautiful mature trees in California, USA, this residential project consists of two separate houses connected by glass. Envisioned by Jørgensen Design, the House Set On The Valley is a welcoming merger of open and enclosed spaces: ” Each dwelling is protected from a busy road with two L-Shaped walls; one is stone and one is cedar. A number of pieces behind these walls are arranged together around courtyards and terraces. In turn giving rise to a sequence of individual gardens, each with their own individual ambiance – gardens set among other limitless gardens. A system of slender spaces act like paths connecting the gardens, courtyards, and interior spaces, each embracing and respecting the landscape.”

Large expanses of glass open up the residence to the surrounding landscape and provide plenty of natural illumination: “The main house opens to vineyards on the valley floor with 270 degree views of the surrounding Mayacamas Mountains, Mt. St. Helena, and Stags Leap beyond. Guestrooms are through the cedar gateway and open to the southern views of vineyards, Stone Mountain, Mt. Vedeer and the city nearby. Meanwhile the utility areas are hidden away in front with easy access while increasing the buffer between the house and busy road and the house.” The open-air swimming pool completes the image of an inviting home in the middle of nature. [Images by Joe Fletcher Photography]