0shares

The walnut panels in this contemporary apartment do a ton: they add character, unify the design, serve as bookshelves, hide the vestibule, and divide the space. Situated in a new residential complex in Dnepropetrovsk, Ukraine, the apartment was envisioned by Nottdesign. Throughout the space, fixed wooden screens made from American walnut serve as dividers between the homes more public and more private zones.

“It was essential to divide the space into two functional zones,” the architects said. The common area includes an open plan living, kitchen, and dining space as well as a hallway that leads to the guest bathroom, a studio, and the laundry room. The more secluded area of the apartment hosts the main bedroom, a couple’s bathroom, and a study.

The two functional zones are separated by a small vestibule, craftily hidden by another walnut screen. “The fixed wooden screen, that also serves as a bookshelf, hides the vestibule from sight, but it does not prevent the penetration of natural light from the living room,” the architects explained.

The panels allow light throughout the space, which streams in from the many floor-to-ceiling windows in the apartment: they’re in the living room and in each of the bedrooms. The bedrooms are mostly white with a few walnut notes. The three lighting units above the dining table fit right in, too — the cones continue the theme of light streaming through a slatted structure.

The dark wood is also quite striking against the white marble in the bathroom.

[Photography by A. Avdeenko]

Anything you particularly love about this design?