0shares

Architecture Open Form recently completed the redesign of LeJeune Residence, a circa-1890s home in the Plateau-Mont-Royal borough of Montreal, Quebec.

Optimizing the 835-square-foot interior was a crucial part of the design process. In addition, the owners’ vision and lifestyle called for open living spaces on the ground floor and the interaction of the interior with the backyard.

“The owners’ desire to ‘live outside’ during the warmer seasons led to the extension of the interior living spaces onto a terrace that was designed with the same attention to comfort and quality as the home’s interior,” the architects said.

Instead of a typical dining room, there is an open area between the kitchen, living room and terrace. The furniture is tailored to the occupants’ needs.

The home’s two-story entryway, lit by a sculptural light fixture, welcomes visitors with an illusion of grandeur. The black library acts as a transition between the entrance and living areas. A variety of lighting, both static and movable, is mounted on the ceiling and walls.

In this home, the absence of physical boundaries between the functional spaces not only increases the living space, but also suits the dynamic lifestyle of its occupants. [Information provided by Architecture Open Form; photography by Adrien Williams]