Looking to provide a high level of privacy as well as to maximize views of the garden, the architects at Khosla Associates design the L-Plan House in Bangalore, India. The residence was envisioned for a young couple and accommodates the living and dining area, a guest room, study, puja room and two kitchens on the main level, while the first floor has a master bedroom, child’s bedroom, yoga room and a family area: “Conceptually the house has two opposing faces, an introverted exterior facing the street in the east and south, and an extroverted interior elevation facing west and north. The street facing massing is more opaque while the garden facing elevations provide transparency and views”, explain the architects.

The layout is flexible, encouraging family interaction: “Entry to the house is from the east through a rectilinear portal that frames a shallow water feature via a large picture window, thus establishing an immediate visual connection from the street to the garden. In the perpendicular direction the foyer opens up to a double height living room and then notches into an equally capacious dining area with an open kitchen. The family room on the upper level interacts with the double volume of the dining and living below”. [Information provided by Khosla Associates; Photography by Shamanth Patil J]