Puzzles Architecture took on the challenge of updating a family home in Lustin, Belgium, that was built in 1730. The residence borders a river, an orchard, a garden and a forest.

Constructed of two parts stone and one part cob, the house was perfectly integrated into its surroundings. The project developers chose to keep the charming original facades and extend the back volume to gain more living space by adding a weathering steel extension.

“The concept is really simple: extrude the back facade, follow the roof slope and reduce the volume to its minimum,” the architects said. “The extension created the main opening looking over the landscape of the forest.”

“The concept was to increase the surface below to be able to put all the living areas (the living room, kitchen, dining room and a bathroom) together on the ground floor and to place the other spaces (the bedroom and another bathroom) above.”

By choosing weathering steel as the finishing material, a contemporary look was achieved. Moreover, the tones of the extension match the gray, brown and reddish exteriors of the original building. [Photography by Severin Malaud]