Patkau Architects completed the development of Hadaway House, a charming snow country house overlooking Whistler valley in southwest British Columbia, Canada. The project developers explain how the unconventional shape of the retreat derives from the intersection of two main aspects: “The first is the allowable building footprint and height. The second is the need to shed snow from the roof into appropriate storage areas within the site. The sculptural volume that emerges from this intersection of extruded building footprint and folding snow-shed roof is occupied in a manner that maintains the inherent plastic properties of the building form.” Concrete, steel and heavy timber ensure resistance without compromising in aesthetics.

All interiors are minimalist, redirecting attention towards the magical surrounding landscape: “The main level is essentially one large space with living, dining and kitchen areas and an outdoor deck all of which open up to the valley view. A vertical crevice of space runs under the highest roof ridge, bisecting the warped volume and bringing light to the deepest part of the section and plan. Stairs rise within this rift and a bridge crosses it at the upper level connecting master bedroom suite and study. Below, on the lowest level, are more intimate spaces housing guest bedrooms and a second living area, as well as a large service space.” Enjoy the views! [Photography by James Dow/Patkau Architects]