Designed and developed by Melbourne-based company ARCHIER, The Sawmill House is anchored in its landscape through the use of 270 1-ton reclaimed concrete volumes. “The use of the reclaimed concrete blocks is an experiment in harnessing the thousands of tons of concrete that goes to waste each year,” the architects said.

“Each block is a byproduct of excess concrete left in trucks from one or more projects in the region, poured into rough steel troughs. While perhaps not a holistic answer, it is hoped that this approach creates a house that contributes to a broader conversation surrounding concrete reuse and encourages investment and investigation into this CO2 intensive assets.”

A contemporary upgrade from a modest rustic home, the Sawmill House in Yackandandah, Australia, takes in the surrounding views thanks to an overall design balancing open and enclosed spaces. The generously sized wooden deck is protected by a retractable roof that can roll back 45 feet in order to allow the sun inside.

Each block of reclaimed concrete comes with its own story, contributing to a rich variety of color and texture. By also using wood extensively, the designer created a welcoming and peaceful ambiance where natural elements take center stage. [Photos by Ben Hosking]