Jarmund/Vigsnæs Architects (JVA) completed Red House in a wooded river valley outside of Oslo, using a concept and color that vividly stand out in this natural setting.  The house is positioned perpendicularly to the river to accentuate the slope of the land and minimize obstructing views for their neighbors up the riverbank.

Living space is divided between two floors with the majority of activity occurring on the second floor.  This area was designed to frame views of the wide river valley to the south.  Large glass windows run across the length of the second floor to connect indoor living with the scenery outside.

In contrast, the lower floor with children’s bedrooms is oriented north toward the numerous trees in this area.  Long windows are used here on the opposite side of the house to pull attention to the woods outside.

A bright red exterior adds to the dynamism of JVA’s double orientation concept.  They explain that it “reflects the temperament of the client.”   [Photography and information courtesy of Jarmund/Vigsnæs Architects].