Casa en Lago Villarrica was recently completed by design studio Plan Maestro on the shore of Lake Villarrica in Chile. According to the architects, priority was given to the conservation of the forest over the site’s other attributes, such as the views of the lake and the Villarrica volcano.

“The footprint of the project adapts to the position of the trees, avoiding the cutting of any important specimen,” the architects say. “This operation also allows every interior space to be in contact with the forest environment.” The residence meets the contemporary living needs of a large family and provides accommodations for weekend guests.

This casa in Chile was divided into four wings, coming together to form a wide X. All family bedrooms look toward the lake and have access to a small, flat lawn between the house and the beach,” Plan Maestro says. “The guest-bedroom wing faces the forest and the hill on the northern part of the site.

“The common-area wing is one large, transparent space, with views to the lake and forest; it opens to an exterior deck. It contains the kitchen, dining room, living room and TV room.” The service-area wing, surrounded by the forest, houses the laundry room, pantry and service bedrooms.

In order to optimize natural lighting inside the house, the architects covered most of the south facade in glass, but employed dark-colored finishes to integrate the design in its forest landscape. [Photos and information provided by Plan Maestro]