Appleberry Drive Residence in Marinwood, California is an original Eichler house, recently upgraded by Building Lab. Despite its powerful character, the building lacked a real connection to the outdoors: “As can be said of most eichlers, this was great house to begin with. By means of the subtle rather than the grand, we strove to re-invigorate the modesty, simplicity and clarity of the original design. At the scale of site our two greatest concerns were the typical eichler austerity to street frontage and this model’s want of an atrium or courtyard”, explained the architects.

The rich surroundings of Lucas Valley are brought indoors, due to a new, smart layout: “At the scale of building, we focused primarily on the kitchen as the organizational core from which to carve subtle orientations and hierarchies of public spaces. In conjunction to the porous programmatic kitchen block as a connective element, the walls along the main corridor add to the sense of bringing outside in. The fin wall adjacent to entry has been detailed to have the siding slip past the glass, while the living, kitchen and dining room are all connected by a walnut veneer feature wall running the length of the house.” A neutral color palette coupled with minimalist furniture additions carry the inhabitants beyond the walls of the house, in a soothing natural setting.