The Writers Theater in Glencoe, Illinois—completed by Studio Gang—offers its community a modern cultural hub with innovative performance spaces.  The space features two venues, a main stage and a black box theater.  Within each, the design structured seats to “maximize the sense of intimacy between actors and audience and to enhance the immersive experience.”

The main theater and hallways connect to a glass-enclosed atrium that provides a central, multi-use meeting place.  Unlike the intimate performance spaces, the atrium feels bright and open. Its elevated ceilings reach up two stories to a second floor a canopy walk, which is partially open to the outside through a loose wooden lattice.

Studio Gang created a very unique piece at the center of the lobby.  It has built-in shelving and a bar for concessions on one side and then flows into stadium seating on the other.

During intermission, visitors can venture through a canopy walk to the building’s second-floor patio.  It is the perfect spot for enjoying the night and a glass of wine.  Similarly, the lobby can be opened to the adjacent Women’s Library Club Park in warm weather.  This feature makes the most of the project’s site in the Glencoe community. [Photography and information courtesy of Studio Gang]