EM Architecture recently completed the renovation and design of Maison Mentana. The building was constructed in the 1900’s as a four-plex, then later converted into a duplex before becoming a single-family home last year. The extent of the renovations to this structure has left it unrecognizable from its original state. All of the interior walls were removed, including a back wall that leads to a large patio space in the backyard.

Inside, the absence of walls creates an open floor plan that amplifies the stark beauty of this minimalist space. The light flows freely in from the oversized windows and doors on either end of the home. However, the largest source of light comes from a massive skylight that casts sunlight into the lower level. It spans the width of the home at 45 feet and is six feet long. The two-story gap also serves as a division between upstairs bedrooms, accessible via catwalk.

The free-flowing atmosphere of Maison Mentana can be attributed to the soft wood paneling that lines the floor and a section of the ceiling which travels up through the skylight. Wood is then accented in smaller doses elsewhere in the home, complementing a bright white color scheme.

What do you think of this minimalist makeover? Let us know in the comment section below or on social media! [Photography and information courtesy of Adrien Williams and Architizer]