Chan Architecture completed the Hawthorn Extension, a project consisting of a rear addition to a double fronted Victorian terrace house in Melbourne, Australia. According to the project developers, the main challenge was to design “a new family area without sacrificing too much of the backyard, whilst being respectful of the existing house. The approach was to create a visual break between the old and the new, to clearly delineate the different zones.” A jacuzzi and swimming pool area add a contemporary vibe to the new extension, while offering soothing spaces for family interaction.

Featuring clear lines, extensive use of windows and high ceilings, the new addition meets the contemporary living needs of the owners, without interfering with the traditional personality of the main Victorian construction: “The existing house has four good sized bedrooms at the front, but the living, dining and kitchen rooms were small with low ceilings. So the proposal was to demolish the existing rear of the house and construct a new, modern, open planned kitchen/living/dining room with new laundry, two bathrooms and a new master bedroom.” Enjoy the virtual tour of the property and let us know what you think! [Photos by Folded Bird Photography – Brendan Finn]