Designed by David James Architects in Dorset, England, Nairn Road Residence displays a sober modern exterior appearance. The blend of stone, render, glass and aluminium making up the street facade creates visual contrasts with the iroko timber gate. According to the project developers, the residencemeets the client’s brief of creating a contemporary house using natural materials, which will ensure timeless architecture, while still providing privacy from neighboring houses, and has all the accommodation as would be expected in a house of this caliber.

The residence accommodates four ensuite bedrooms, an open plan living area, a cinema room, study area, separate dinning and lounge zone, plus a double garage: “The interior layout creates rooms that could form part of the main open plan feel of the house whilst the clever use of double doors provides the opportunity to create more intimate spaces. A key aspect of the project is the impressive cavernous entrance hall with a ceiling height of 6m. This room spans the full length of the house, and becomes the spine of the house connecting the floors below and facilitating flow on each level.” The central timber staircase adds a touch of dynamics, while visually contrasting the stone-clad wall. [Photography courtesy of David James Architects]