Andreas Martin-Löf Arkitekter accepted the challenge of building a modern hillside dwelling on a six-hectare plot owned by a family in Stockholm, Sweden. The owners requested a home that visually communicates to the other two main constructions on the property: a Chinese-style tower, built by restaurateur Sten Hellberg in 1917, and a 1960s single-level addition.

“The new building is made up of architectural elements that relate both to the original tower and the 1960s extension. Together they create an ensemble of buildings from three different eras,” the architects explained.

The contemporary house comes with a total surface of 753 square feet; it displays a merger of steel, timber and glass and is placed on a concrete plinth. “The faces of the plinth are angled by 5 degrees, which is reminiscent of traditional pagoda foundations and a subtle reference to Sten Hellberg’s Chinese-style tower.”

The main level of the house below accommodates an entrance hall, a bedroom, a bathroom and a sauna, while the upper floor houses the open-plan kitchen, dining and living area. An infinity pool visually cuts through the lower level, directing attention towards the eastern parts of the Stockholm archipelago. By using wooden finishes throughout, the designers created a cozy and intimate atmosphere. [Photos courtesy of Åke E:son Lindman]

What is your favorite part of this house that spans three eras?