Dillon Kyle Architects collaborated closely with the homeowner, a landscape architect with a fondness for English gardens and design, on this residence. The main idea behind the renovation was to open up existing space in the home so that the original mass of the house could be appreciated and enjoyed. Keeping the scale of the original façade was a priority, in order to maintain consistency with the predominant 1930’s housing stock of the Southampton Place neighborhood.

In a series of design moves, Dillon Kyle Architects removed an earlier addition, in which a flat roof blocked natural light from the living room and dining room. The removed addition was replaced with a “hyphen” – a structure in which the new kitchen connects the den addition to the living room in the original house. The new configuration opens up the common areas, frames the backyard, and becomes more inviting, a solution befitting this gracious home designed for entertaining.

Playful features such as the applique trellis element at the hyphen, round windows in the kitchen, and custom millwork add character and individuality. The interior is bold and colorful, a reflection of the owner’s creativity and vivacious personality. Walls are saturated in a palette of aquamarine blue and white, with décor and furnishings providing accents of bright yellow, red, and hot pink.

This project demonstrates Dillon Kyle Architects’ skill in adapting an existing structure into a modern home, with great sensitivity to its neighborhood context. The charm of the existing house is preserved through the renovation and reinvigorated as a warm and highly personal residence for today’s lifestyle.  [Information provided via e-mail by Dillon Kyle Architects; Photos courtesy of Casey Dunn]

Do you find the combination of colors and textures overwhelming or charming?